Как да боядисаме яйцата бързо и лесно

kak da boqdisame qicata byrzo i lesno 2 1

Как да боядисаме яйцата бързо и лесно

Великден вече чука на вратата и по традиция боядисваме яйцата на Велики четвъртък или на Велика събота. Всички искаме яйцата ни да са красиви и оригинални и тази година, но какво да правим ако нямаме достатъчно време, за да ги направим такива? Днес ще Ви представим няколко лесни и бързи идеи за боядисване на яйцата като с минимални усилия ще можете да постигнете желания резултат.

Всички знаем поне няколко трика, с които да декорираме и боядисаме яйцата, но винаги има поне един, за който не сме чували и можем да приложим тази година, а защо не и следващата.

Започнете с червеното яйце

Като за начало винаги започваме с червеното яйце, тъй като то е водещият символ на празника. Но знаете ли защо? Легенда гласи, че след чудотворното възкресение на Христос, Мария Магдалена е отишла при римския император Тиберий с яйце и се обърнала към него с думите: „Христос Воскресе“. Невярващият владетел отговорил, че ако е истина, яйцето в ръцете на Мария Магдалена трябва да стане червено. След изричането на думите му, то се оцветило в ярък червен цвят.

kak da boqdisame qicata byrzo i lesno 6

С първото боядисано червено яйце можете да натъркате бузите на децата, момичетата и младите булки за здраве и благополучие.

Боядисване на яйцата с памук

Един лесен и красив начин за боядисване на останалите яйца е да приложите метода с памук. Нужно е да вземете парче памук и да обвиете цялото яйце, след което да поръсите върху него с различни цветове от разтворените бои. Оставяте яйцето увито в памука около 5-10 мин. Колкото по-дълго стои, толкова по-ярки и наситени стават цветовете. След като е готово, изваждате яйцето от памука и подсушавате.

kak da boqdisame qicata byrzo i lesno 2

Боядисване на яйцата с клечки за уши

Друг лесен начин за украсяване на яйцата е като използвате клечки за уши. Можете да направите малки точици или ленти с клечките като използвате за цвят някоя от вече разтворените бои. Използвайки този метод, яйцата Ви ще станат пъстри и красиви.

Боядисване на яйцата с восък

Един прочут, но доста оригинален начин за декорация на яйцата е като използвате разтопен чист пчелен восък и писалка. Можете да използвате и църковна свещ на топло яйце, без да я нагрявате допълнително. Резултатът ще бъде видим, когато потопите яйцето в боя по избор. Можете да надпишете яйцата с имената на Вашите близки или да нарисувате линийки, сърца и точици. По този начин всеки един член от семейството ще има персонализирано яйце и гарантирано ще зарадвате хората около Вас.

kak da boqdisame qicata byrzo i lesno 3

Рисуване върху яйцата с маркер

Друг интересен начин, с който яйцата Ви ще станат забавни и различни е да използвате маркери за яйца. С тях можете да изрисувате яйцата като направите различни личица или сърца, точици, вълнички и др. Разбира се, ако разполагате с повече време можете да развихрите въображението си.

kak da boqdisame qicata byrzo i lesno

Боядисване на яйца с листа

За използването на тази техника, ще са Ви нужни малки листа от билки, подправки или цветя. С листа от балдаран, мащерка или мента става най-лесно. Вземете свареното яйце и поставете листото върху него. След това го покрийте с найлонов чорап или парче от стар чорапогащник и го вържете с ластик отгоре, за да се пристегне. Следващата стъпка е да потопите яйцето, както е обвито с чорапа, в разтворената боя. Колкото по-дълго държите яйцето в боята, толкова по-наситен ще е цвета. Когато е готово, внимателно махнете ластичето и развийте чорапа, а след това махнете и листенцето. Там където е бил листа, ще остане бяло, а останалата част ще е оцветено с боя.

kak da boqdisame qicata byrzo i lesno 5

Използвайте стикери

Може би един от най-лесните начини за декорация на Вашите великденски яйца е като се снабдите с различни стикери, който да залепите върху Вашите боядисани вече яйца. По този начин ще спестите доста време, а яйцата все пак ще бъдат красиви, шарени и различни.

kak da boqdisame qicata byrzo i lesno 9

Боядисайте няколко пъдпъдъчи яйца

Можете да вземете няколко пъдпъдъчи яйца, които да сварите и боядисате в различни цветове като по този начин отново ще направите оригинални яйца, тъй като са по-различни от стандартните, с които сме свикнали.

kak da boqdisame qicata byrzo i lesno 7

Използвайте перлени или седефени бои

На пазара се предлагат доста различни типове бои за яйца, тази година може да заложите на перлените или сефедените бои, които ще придадат допълнителен блясък на Вашите яйца.

kak da boqdisame qicata byrzo i lesno 8

Боядисване на яйцата с желатин

Един не толкова популярен метод, с който яйцата Ви ще приличат на изписани дървени яйца е боядисването им с желатин. Изсипваме пакетчето с желатин в подходяща купичка и прибавяме 6 супени лъжици вода и го оставяме да набъбне. След като е готов се слага на водна баня или в микровълновата, за да се втечни. Потапяме сварените яйца в желатина и поръсваме с бои за яйца като те трябва да са на прах, а не разтворени. В резултат получаваме наистина красиви яйца, с които да украсим великденската трапеза.

kak da boqdisame qicata byrzo i lesno 10

Декупаж със салфетка

Ако имате повече време, можете да декорирате яйцата с различни елементи от салфетки. За целта е нужно да изрежете прецизно желаната част от салфетката например великденско зайче, венец, сърчице и др. След това си направете натурално лепито – използвайте белтък от несварено яйце. Вземете вече готовото боядисано яйце и намажете с лепилото, след което залепете елемента от салфетката.

kak da boqdisame qicata byrzo i lesno 4

Бонус съвети:

  1. Ако използвате бели яйца, цветовете и декорациите Ви ще бъдат много по-наситени и ярки
  2. Намажете вече готовите боядисани яйца с капка олио за по-лъскав ефект
  3. Ако не знаете къде да съхранявате всичката храна от Великден Ви предлагаме да използвате някой от нашите продукти:



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *