3 начина как най-лесно да режем блатове за торта

3 nachina kak nai lesno da rejem blatove za torta

Рязането на блатове за торта изглежда лесно на пръв поглед, но всъщност е доста по-трудоемко отколкото си мислим. С няколко полезни съвета и формата за рязане, няма да Ви се налага повече да печете нови блатове в последния момент.
Най-вероятно сте чували всякакви трикове за рязане на блатове с конец и клечка за зъби, назъбени ножове и други невероятни методи, но не всичко е толкова лесно, когато решите да го пробвате на практика.
Всеки от нас иска да направи перфектно изглеждащи и равни блатове, но как това може да бъде възможно без да хвърляте излишни нерви и разрушаващи се слоеве?
Нека да разгледаме традиционните методи за разрязване на блатове, ако все пак искате да изпробвате някой от тях:

 • Конец и клечки за зъби

Ще започнем с най-прочутия трик за разрязване на блатове. Препоръчително е да използвате конец за зъби, тъй като от хигиенична гледна точка е най-добрият избор и можем да сме сигурни, че не е замърсен. Клечките за зъби служат за по-точно и равно разрязване. Този метод е подходящ за рязане на блатовете на две равни части, но при нужда от повече пластове ще Ви бъде трудно да не разрушите вече изпечената смес. С този трик, можете да режете и меки сирена, киви, авокадо, кекс и др. Нека преминем към стъпките за изпълнение:

 1. Подгответе си линийка, няколко броя клечки за зъби, според диаметъра на вече изпечения блат, и конец за зъби
 2. Измерете височината от всяка страна и започнете да поставяте клечки около ръбовете на тортата
 3. Започнете да навивате конеца над клечките за зъби като обикаляте блата и се стараете да е подравнен от всички страни
 4. Когато конецът е напълно обвит около тортата, кръстосайте краищата на конеца и ги дръжте в двете ръце. Издърпайте всеки край навън и далеч от тортата, така че конецът да прорязва тортата, докато кръгът не се стегне. Премествайте леко конеца от страна на страна, за да подпомогнете разрязването
 5. Плъзнете парче картон или лист за печене между двата слоя и повдигнете горния слой.
 6. Можете да преместите блата с шпатула
 • Назъбен нож и въртяща дъска

С този трик, ще се научите как да режете равни слоеве за торта с назъбен нож и въртяща дъска. Най-логично е когато трябва да разрежете нещо е да хванете ножа, но не винаги най-логичното е и най-лесно.

Нужно е ножът да бъде дълъг и назъбен, за да може да избегнете неравномерни слоеве. С този метод не режете, а по-скоро бутате навътре с назъбения нож като е нужно да го държите стабилно, докато въртите тортата непрекъснато на въртящата дъска. При тази техника, ще използвате триенето на въртящата се торта срещу зъбите на ножа. Движението е навътре, като първо обгръщате тортата, след което я извивате по спирала към центъра.  

Препоръчваме да режете тортата след като е престояла известно време на стайна температура. Не е препоръчително да се разрязва и веднага след като изстине. В този случай, най-отгоре може да се появи малко коричка, което прави разрязването по-трудно. Най-добри резултати се получават при охладената торта, която е престояла на стайна температура поне три часа. Тогава влагата се е балансирала и е най-лесна за разрязване. Имайте предвид, че по-тънките слоеве за торта могат да бъдат по-трудни за работа.

Стъпки, които трябва да следвате при тази техника:

 1. Проследете разреза

Поставете тортата върху въртящата се дъска. С една ръка поставете ножа в най-горния ръб. С другата ръка хванете горната част на тортата и я завъртете на дъската, така че зъбците на ножа да прорязват само повърхността на блата

 1. Направете разреза

Продължете да въртите бавно тортата като леко натискате ножа към центъра, следвайки линията на разреза. Тъй като тортата е мека, острието трябва да се движи през нея с лекота, докато самата торта трябва да остане в движение. След като острието достигне центъра, ще усетите, че можете да отделите блата. Използвайте шпатула, за да преместите най-горния слой.

 1. Повторете тези стъпки с всички останали слоеве

След като разгледахме двата най-известни начина за разрязване на тортени блатове, идва ред на най-иновативния и лесен начин, а именно формата за рязане блатове. Чудили ли сте се някога как го правят професионалистите? Е, вече и вие ще можете! С този комплект за рязане на торта и Вие ще правите фантастично изглеждащи торти. Нужно е да поставите пръстена от неръждаема стомана около самата торта и да нарежете с ножа, а както споменахме по-горе назъбеният такъв ще свърши най-добра работа. Лесно е да разширите или свиете диаметъра на ринговете, за да можете да изрязвате торти с различни размери. Може да регулирате диаметъра от 24 см до 30 см. Формата за рязане на блатове се отличава със здрава задна страна, която осигурява здрава подложка за тортата, върху която да се опира, докато режете. По този начин няма да повредите целостта на тортата по време на процеса на разрязване.

Стъпки за използване на формата за рязане на блатове:

 1. Премахнете дръжката, за да регулирате размера на пръстена, според диаметъра на Вашата торта (от 24см до 30см)
 2. Придвижвайте плътно ключалката към дръжката, за да може тортата да остане на място, без да се мърда излишно.
 3. Вземете нож (препоръчително назъбен) и започнете да разрязвате блатовете като започнете от най-долу и продължите нагоре. Формата има 6 пръстена, което прави възможно изрязването на до 7 блата
 4. Освободете ринга и се насладете на перфектно разрязани блатове
 5. Можете да сложите крем или глазура между отделните пластове и да се радвате на сочна и вкусна торта

Изгледайте видеото (вмъкване на клипчето отдолу), за да придобиете по-добра представа как се използва. Можете да поръчате формата за рязане от тук, а при въпроси може да се свържете с нас.

 

 

Бонус съвет: Как правилно да съхраняваме блатовете за торта?

Можете да съхранявате или замразявате предварително нарязани слоеве за торта като ги поставите върху твърда основа като картон за торта или друга подложка. След това разделете всеки слой (блат) с пергаментова хартия (хартия за печене) като това ще предотврати тяхното сливане. Запечатайте ги добре с дебела торбичка или пластмасова обвивка. Не затваряйте прекалено плътно, за да имат малко въздух. Можете да съхранявате блатовете в хладилник до 5 дни, а във фризер до 1 месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *