Пролетно разчистване и подреждане на дрехите

2

Пролетно разчистване и подреждане на дрехите

Как да подредим дрехите си

Смяната на сезона винаги е добър повод да подредим гардероба си, особено ако става въпрос за прибиране на зимните пуловери и замяната им с тениски и по-леки блузи. Мястото в гардероба никога не ни стига, а дрехите магически се множат. Имаме толкова много дрехи, които слагаме най-отвътре в шкафа и забравяме, че съществуват, а когато ги намерим вече модата или сезона им е минал. Какво да правим, ако искаме да имаме по-организиран гардероб и да подредим дрехите си по най-оптималния начин?

Днес ще Ви представим няколко идеи затова как да подредите дрехите си, за да отговарят на времето и стила Ви на обличане!

Разчистете дрехите си

Първата стъпка е да разчистите дрехите си от тези, които не Ви стават, износени са или са излезли от мода. Помислете дали сте го обличали през последната една година и дали ще го облечете през следващата. Всички имаме дрехи, които пазим за „когато отслабна“, „когато напълнея“, „за много специални случаи“ и т.н., но понякога е по-добре да ги дадем на някой близък, приятел или да ги дарим. По този начин ще направим място за наистина любимите си дрехи, които ще носим с удоволствие.

proletno razchistvane i podrejdane na drehite 4

Подгответе си чували

След като сте започнали да разчиствате най-лесно е да прехвърлите дрехите, които няма да използвате в чували или кашони. Преценете кое е актуално този сезон и кое наистина ще носите, а не сте просто емоционално привързани към него. Няма смисъл да задържаме вещи, докато трупаме нови.

Разделете дрехите според сезона

След като вече сте разчистили гардероба си от дрехи, които не са Ви нужни или са захабени, започнете със сортирането им според сезона. Най-лесно е да разделите дрехите си на зимни и летни. Идват топли дни, така че дебелите пуловери и зимните чорапи, вече няма да са Ви нужни и можете да ги приберете в отделен шкаф, куфар или кутия за съхранение, която да отделите в горната част на гардероба или в килера.

Разделете дрехите според типа

Сортирайте дрехите си като ги разделите на тениски, рокли, панталони, дънки, бельо и т.н. Когато приключите с тази стъпка, можете да ги подредите по цветове, за да Ви е по-лесно да намирате това, което търсите. След това може да ги разделите по вида дейност, за която ще са Ви нужни – за работа, за излизане, за разходка, за вкъщи и т.н.

proletno razchistvane i podrejdane na drehite 2

Инвестирайте в закачалки

Отделете всички дрехи, които можете да поставите на закачалка като панталони, дънки, рокли, ризи, якета или тениски, които лесно могат да се измачкат. Така много по-лесно ще виждате дрехите си и когато отворите гардероба ще намерите това, което търсите. Какво обаче да правим ако имаме твърде много дрехи, а малък гардероб, който делим с другите членове на семейството? Ще Ви представим няколко решения, с които ще си осигурите допълнително място.

Използвайте закачалка за панталони

Със закачалката за панталони много по-лесно ще спестите място, тъй като може да се постави както хоризонтално, така и вертикално и по този начин ще наредите дънките и панталоните на всички в семейството.

за панталони coolmama.bg 4 2

Използвайте органайзер за закачалки

Друга идея е да заложите на органайзер за закачалки като той издържа няколко закачалки една под друга и по този начин ще можете да виждате всичките си ризи,тениски или рокли и ще имате достатъчно място за още.

за закачалки

Използвайте кутии за съхранение

Последно време, кутиите за съхранение и плетените панери са много удобен и практичен аксесоар за дома. Имат много предназначения като едно от тях е за удобно подреждане на дрехите. Може да използвате различни техники за сгъване като метода КонМари или просто ги сгънете, така че да виждате лесно коя дреха взимате. Бельото и чорапите ще намирате много по-лесно, ако използвате кутии за съхранение или стари кутии от обувки и др

snimki blog kak da podredim drehite374 × 200 пиксела

Може да използвате и кутии с капак, които лесно ще можете да наредите една над друга и да ги използвате за съхранение на зимните Ви дрехи. Можете да залепите етикети или да ги надпишете, за да можете следващия сезон да се ориентирате по-лесно кое къде сте сложили.

Подредете чекмеджетата

Част от подреждането включва и оптимизиране на пространството в чекмеджетата. Има много видове органайзери специално за шкафове, които можете да използвате, за да разделите бельото си. Чорапите също могат да бъдат подредени в отделно чекмедже, което ще улесни търсенето им рано сутрин.

proletno razchistvane i podrejdane na drehite

Приберете зимните одеяла

След зимния сезон, дебелите одеяла можете да сложите във вакуумни торби, които ще заемат по-малко пространство. Можете да ги съхранявате под леглото или в горните рафтове на гардероба.

Подредете аксесоарите

Намерете място на всички шалове, шапки, чанти и колани като им осигурите специална кутия или закачалка. Например за шаловете се предлагат специални закачалки с рингове, на които можете да закачите любимите си шалове. Използвайте закачалки за вратовръзки, на които можете да закачате и коланите си.

proletno razchistvane i podrejdane na drehite 5

Сгънете спалното бельо

Ако имате достатъчно пространство в гардероба, Ви съветваме да си отделите един рафт за спалното бельо и отделен за хавлиите. Можете да сгънете спалното бельо като използвате калъфката на възглавницата, т.е. след като сгънете чаршафите можете да ги сложите вътре в самата калъфка като по този начин ще запазите комплектите цели и ще спестите място.

Запазете живота на дрехите

Ще Ви споделим един трик, с който доста по-бавно ще захабите дрехите си. След всяко носене и съответно изпиране сложете дрехата най-отзад или под всички други като по този начин ще завъртате дрехите си, което съответно ще удължи живота на тениските, панталоните, дънките и т.н.

Бонус идеи:

За да спестите допълнително място в дома си, можете да използвате сгъваем кош за пране. Когато не е пълен с дрехи можете лесно да го сгънете или приберете в килера или на друго място във Вашия дом.

кош за пране 5

А след пране?

Може да използвате сушилник за дрехи, който се съхранява много по-лесно след като имате вече изсъхнали дрехи. Можете да го закачите и на балкона, перваза или на парното.

Сушилник за дрехи

За да запазите максимално дрехите си Ви препоръчваме да използвате метални щипки, които няма да ръждясат и ще държат дрехите Ви винаги на място.

щипки за затваряне 3.jpg

Добре подредените дрехи ни носят допълнително спокойствие и удобство. Най-хубавото е, че ще са Ви нужни само 1-2 часа или по-малко, за да постигнете желания резултат, а след това само да го поддържате във времето. Последвайте ни в социалните мрежи за още практични съвети. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *