Как да приготвяме храната по-лесно

Как да приготвяме храната по-лесно

Как да приготвяме храната по-лесно и бързо?

В забързаното ни ежедневие ни остава все по-малко време за качественото приготвяне на храна у дома. Готвенето отнема доста от енергията ни всеки ден, точно затова ще ви представим няколко идеи как можете да спестите десетки часове в кухнята. Бонуса на приготвянето на храната у дома Ви предпази от неволните похапвания в офиса или навън, както и от закупуването на пакетирани храни. По този начин ще можете да се храните по-здравословното, а всички знаем колко важно е това.

Всеки от нас е опитвал различни трикове, с които да направи приготвянето на храната по-бързо и приятно, но тук ще ви предложим малко по-различни и ефективни методи за това.

Планирайте храненията

Първото най-важно правило за по-бързото приготвяне на храната е да планирате храненията предварително като се съобразите с вашите предпочитания и тези на семейството Ви. По този начин, когато се приберете изморени от работа, няма да се налага да влагате прекалено много енергия и мисъл в това „Какво ще ядем днес?“. Приготвянето на храната става по-лесно, когато имате план и сте се подготвили с необходимите продукти.

Пазарувайте предварително

Когато вече сте изготвили план за това какво ще готвите през седмицата, можете да се снабдите с продуктите от магазина. Препоръчително е да закупите хранителни продукти, плодове и зеленчуци за цялата седмица. По този начин ще спестите освен време, но и пари, тъй като ще пазарувате по списък и няма да се отклонявате да купувате ненужни неща от супермаркетите.

Замразявайте продукти

Друг съвет, който можем да ви дадем е да замразявате част от хранителните продукти, които не биха загубили полезните си свойства при замразяване. Можете да се снабдите със замразени зеленчуци, копър, магданоз, спанак, месо, кайма и др. Използвайте пликове за многократна употреба или силиконови буркани, в които много по-лесно ще съхранявате продуктите във фризера. Пликовете са прозрачни и лесно можете да видите, какво сте сложили вътре:

Правилно съхранение на варивата и подправките

За да приготвяте храната по-лесно и бързо е хубаво да сте добре подготвени с подправки от всякакъв вид, според вашите предпочитания. Можете да ги съхранявате в малки бурканчета с етикети или в силиконови буркани, пликове. Друга идея е да използвате оригиналните пакетчета от подправките и да ги затворите с различни видове щипки за затваряне на пакети.

С тези щипки за затваряне на пакети, можете да съхранявате и различни видове варива като леща, боб, ориз и др. и директно да изсипвате нужното съдържание през капачката, без да правите бъркотия навсякъде.

Дръжте плодовете и зеленчуците свежи

Много е важно да съхранявате правилно плодовете и зеленчуците в хладилника, за да се запазят свежи за по-дълго време и да са ви винаги под ръка, когато приготвяте храната. Можете да се снабдите с различни видове контейнери за съхранение на храна, които имат отвори, през които да циркулира въздуха.

Зеленчуците, с изключение на кореноплодните, се съхраняват най-добре в хладилник, а плодовете, включително авокадо и домати, издържат най-дълго на стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина.

Бонус съвет: Ако искате да запазите вече нарязани плодове или зеленчуци, изстискайте малко лимон върху тях и ги приберете в затворена кутия в хладилника. Витамин C, който се съдържа в лимона, ще забави процеса на окисляване

Осигурете си добри кухненски помощници за приготвяне на храната

Основно удобство при приготвянето на храната е дъската за рязане. Можете да използвате различни дървени или пластмасови такива като е нужно да съобразите размера и функционалността им. Освен стандартните дъски за рязане, в момента има доста различни видове като някой от тях са снабдени с приставки за нарязване. Това ще Ви спести допълнително време и усилия за настъргване на зеленчуците при самата подготовка на храната например. Друго предимство е, ако дъската се разтяга и можете да измивате хранителните продукти, това ще елиминира нуждата от гевгир и много по-лесно ще приготвяте храната

Един от най-важните кухненски помощници, когато става дума за по-лесно приготвяне на храна, е добрата белачка за плодове и зеленчуци. Има различни видове, които ще ви спестят допълнително време. Пример за това са белачките с контейнер, с които няма да се чудите всеки път къде да изхвърляте обелките, докато приготвяте храната. Друг вариант са многофункционалните белачки, с които можете и да режете зеленчуците на ленти и така по-лесно ще приготвяте храната за цялото семейство:

За да режете и настъргвате плодовете и зеленчуците, може да използвате различни видове кухненски рендета. Всички сме запознати с традиционните такива, но в днешно време, можете да откриете иновативни варианти, с които приготвянето на храната става много по-лесно. Например ротационното ренде – с него бързо ще настъргвате и режете зеленчуците и ще предпазите пръстите си от наранявания. Нужно е само да изберете правилната приставка и да завъртите рендето от дръжката

Приготвянето на храната може да става по-лесно и ако инвестирате в различни видове кухненски помощници, които биха улеснили процеса. Пример за такива са уредите за чистене на пипер, преса за чесън и за картофено пюре. Такъв вид малки кухненски ръчни уреди, намаляват двойно времето за приготвяне на храна:

А как да улесним самия процес на готвене на храната?

Има различни видове кухненски аксесоари, които ще направят самото готвене на храната още по-лесно.
Всички знаем колко е неприятно, докато готвим, да няма къде да поставим бъркалката. Точно затова можете да използвате силиконови подложки или държачи за кухненски прибори.

За да не наглеждате постоянно яденето, можете да се снабдите със силиконов капак против кипене, който ще предотврати разливането на течности върху котлона. Така ще можете да готвите храната или да задушите зеленчуците, докато вършите нещо друго, без да се притеснявате, че ястието ще кипне и ще направи бъркотия по цялата печка

Друга идея за по-чисто и лесно готвене са силиконовите подложки за печене, които ще запазят покритието на тавата/съдовете от мръсотия и надрасквания. Също така ще ви спестят купуването на множество ролки хартия за печене

Заключение

Превърнете готвенето от задължение към разпускащо занимание. Не забравяйте да цените времето си и да се наслаждавате на процеса като улесните приготвянето на храната. Дори и една идея да сте взели от тази статия, ще се радваме да сме Ви помогнали!

Последвайте ни в социалните мрежи за още практични съвети:

1 thought on “Как да приготвяме храната по-лесно

  1. Много съм доволен от продуктите на Coolmama, поръчките пристигат много бързо. С нетърпание очаквам новите предложения!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *